Zioła w kuchni

Od dziecka mamy możliwość rozpoznawania smaku żywności, którą spożywamy, na co dzień i jemy to, co nam smakuje i apetycznie pachnie. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego tak jest? Od zawsze człowiek dodaje do różnych posiłków przyprawy by poprawić smak i aromat. Przeważnie tymi przyprawami były wysuszone i gotowe do użycia zioła nadające smak i aromat. Były to ususzone korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona, cebulki lub kora. Zanim zioła trafią do naszych kuchni przechodzą przez wiele długich i ciekawych procesów, które są nawet interesujące. Rośliny te są wpierw uprawiane a potem ścinane, najlepiej w czasie bezdeszczowej pogody w czasie, gdy słońce dochodzi zenitu, można powiedzieć, że późnym rankiem tuż po wyschnięciu porannej rosy. Po zbiorach nie powinniśmy mielić ani rozdrabniać na kawałki roślin by uniknąć utracie wartościowych składników. Gdy mamy już wszystkie plony zebrane należy suszyć tylko w miejscach przyciemnionych i przewiewnych. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35oC., Gdy mamy wszystko gotowe możemy korzystać z naszych ziół w kuchni.